Turism

Turism

Dealurile întinse, pădurile de fag, stejar şi alun, văile şerpuind agale şi lăsând în urma falnici plopi şi salcii curgătoare, au menirea de a da o mai mare valoare turistică zonei.


Zonele turistice posibile sunt poieniţele înconjurate de vegetaţie sălbatecă, barajul mica, dar şi fântâna Saramura din Sânmarghita , pe fosta mină de sare.

 

Deşi are o economie preponderent agrară, turismul ar putea contribui din plin la relansarea economică, comuna Mica dispune de un fond turistic construit de excepţie care din păcate este foarte putin valorificat. Întâlnim biserici vechi construite în stil gotic sau roman. La Mănăstirea - biserica Sf. Nicolae construită în anul 1520, biserica ortodoxă veche din secolul al XIII-lea şi Nireş - biserica reformată din secolul al XIII-lea care merită să fie incluse în circuitul zonei.


Trebuie amintit castelul fortificat Korniş din Mănăstirea construit la sfârşitul secolului al XVI-lea în stilul renaşterii pe locul unei mănăstiri mai vechi. Bastioanele zidului înconjurător castelului au fost construite în anii 1700 în stilul renaşterii. Castelul, înaintea celui de-al doilea război mondial a fost locuit, dar acum se află în ruină. Punerea în valoare a acestui obiectiv i-ar aduce din nou comunei faima de altă dată. Alte obiective de interes turistic :izvoarele cu apă sărată de la Nireş şi acumularea lacustra de la Mica, acumulare care face posibilă practicarea pescuitului sportiv.

 

La Mica există o bază de agrement pe malul Someşului care necesită amenajări şi dotări corespunzătoare. Celelalte zone sunt favorabile dezvoltării agroturismului datorită splendorii peisajului, dar şi datorită efectelor balneoclimatice ale apelor sărate de la Nireş şi Sânmarghita.

 

 

Înapoi


S.V.S.U.